Saturday, 24 November 2012

kahwin vs solo

letak gamba dorang sebab ritu
 tgk majlis kawen dorg kt utube..
grand.. xpe la berkemampuan
saje je tu.. tajuk kemaen lagi thrill nye.. hehe blajo pun tak habes lagi.. ops ops.. aku tak cakap yang kawen mase blajar ni tak boleh.. ramai je boleh survive kawen mase study malah dapat elakkan maksiat kot. tak kire lah dari segi perbuatan or hati o pape je lah.lagi satu bile kawen murah je rezeki klo ade anak lagi lah bertambah rezeki tu.. erm.. tapi untuk yang banyak main lagi tak siyes macam aku ni. kena pk banyak kali la. klo pasal kawen awal tu..lagipun klo la duit tu boleh jatuh dari langit maw je aku kawen skrg pn.. hehe*macam la ade yang nak.. kuikui.. merujuk kepada kaji selidik yang aku buat sendiri n banyak kepada memandai buat.. ade pro n cons nye.. ape-ape pun perancangan Allah itu maha adil.. DIA letakkan semua bende pada tempatnye..<= act tu definisi adil bagi aku la..
di bawah ni beberapa kaji selidik mengikut situasi:-

1. situasi: duit
kahwin : alah dah kawen lagi saving.. semua share.. tak payah nak pikir pape lagi. famly je la
solo: uiittt gile tak payah pikir.. mas kawin ?? hantaran?? walimatulurus??? simple macam mane pun duit                            tak dek duit xgune jugak. duit ptptn pn lepas-lepas tampung study je.

2. situasi: keluarga
kahwin: bagus nak.. kawen awal. tak pela even still blaja pun.. bapak ade ni haa boleh je tanggung ko laki bini.. yang penting kawen awal. tak dek la bapak buang duit upah spy follow korang jo.
solo: ko nak kawen langkah mayat omak ni haa.. klo ko xdapek nak bagi omak seribu sebulan jangan mimpi nak kawen..*pinjam ayat membe dlm kelas R_F_E_.. A.K.A CIRCLE.  adik-adik ko berderet lagi nak blaja ni.

3. situasi: komuniti
kahwin: kompen ni.. kompen.. kalau tak pregnant dulu konpen ni terlanjur.. bak kato pepatah terlajak perahu boleh undur balek.. trlajak buek.. ampun.. kene cingcang la... ape la jadah la kawin.. bukan nak tolong mak bapak dulu pun..
solo: uiihhh cantik..*kalau yang lelaki..hensem sungguh!! tapi mushkil tak dek orang nak. anak si MEAH*name rekaan je ni. xdek kaitan ngn hidup atau mati..spm je pn.. kawen dengan anak manager.. hantaran pun boleh tahan.. plek.. plek.. blaja dekat u.. tap single..prangai tak elok la tu.

 ni hanya sedikit contoh situasi yang saya peroleh dari memerhati, mendengar dan berborak..ade ya ok dan ade yang ko..dan sebahagaian besar mesti banyak tanggapan negatif.. kesian betol.. kawen salah.. tak kawen salah.. dunia.. dunia.. tapi yang tolong famly dlu tu btolla.. tapi kalau kawen pun still lagi boleh tolong famili, kawen je la.. ape-ape pun restu orang tua amat penting... Allah tak kan redha selagi ibu sendiri tak redha dengan anaknye..  pikir pikirkan.. Assalamualaikum..


p/s: doakan saya dapat jodoh kawen awal hehehe..amin..

songsangan kata membawa padah..

erm.. act ak tulis ni sempena ade sorang membe ni dapat nasihat yang xmembangun di salah satu laman sosial di laman sesawang tettt.. bukan ape.. tapi if nak bergurau pun agak-agak la.. awak tu perempuan, klo cakap dengan lelaki sopan je.. adehh sabo je la wahai kawan ku ye.. biase la tu. maybe banyak faktor tu kenape dia buat macam tu kat awak ye membe ku yang comei.. sabo sabo..(jeles mungkin) ni post memang unt ko je..xdek unt org lain haa.. lagi satu.. ni ayat yang selalu aku bagi taw dekat membe-menbe aku yang terlalu baik hati dengan org " ko melayan baik sape yang melayan ko elok je.. if nk ikot hati semua org mau lebih lapan sem blaja kt u ni.." hehe.. act aku pandai cakap je.. sedangkan aku sendiri pun susah nak praktik mende ni.. akhir kata untu ko.. aku copycat blek yang aku post kt fb tu... luv u.. x0x0 <3<3<3

  • cantik xsume nye cantik..
    hodoh xsemuanye hodoh..
    tap xsume cantik tu hodoh
    dan hodoh tu cantik..
    p/s:songsangan kata membawa padah
    Like ·  ·  · Promote

Friday, 23 November 2012

Fizik Nukleus

antara buku yang aku buat rujukan
eseimen kedua yang berbentuk esei yang perlu aku buat.. adehh..*muka pening sambil terase sakit gigi.. haa.. lupe nak bagitau gigi aku telah selamat dengan jayanya dicabut oleh seorang Dr yang bagi aku tersangat lah baik dan comei, DR NOR ASHIKIN BTE SHARIF di Pusat Kesihatan(pk) UTM Skudai. Terima kasih dr kerana melayan baik saya dan staf yang bertugas haritu. betol lah kata BHAH(kawan sekelas) DR gg kat pk tu baik. ops ops.. panjang plak ucapan penghargaan ni.. bebrbalik pada tajuk asal heee.. tengah pening ni nak tulis pasal ape. 1000 patah perkataan kot. jeles bile tengok kawan2 post dekat mukabuku yang dorang dah siap mengarang.. ade yang lebih patah perkataan pun ade.. ade yang pening sebab lebih patah perkataan pun ade.. tapi aku?? hehe tengah pening nak tulis pasal ape.. haisshh kenape la dgn ko ni adda..*sambil merenung learning outcomes NUKLEAR PHYSICS.. Ya Allah.. permudahkan lah urusan pengarangan ku ini..*pengarangan??hehe betol la kot bm aku ni..;).

Setelah dipikir banyak kali sambil membuat draf, err draf ke?? cam contengan je.. hehe aku pilih tajuk paling awal skali iaitu kandungan dan kestabilan nukleus. mudah-mudahan lancarlah penulisan aku ni.. ciayok2!! da.. t habes boles main game.. hehe tetris je pn.. haha padahal minggu depan ade test2 dan quiz differential equation DE kot.. sebagai penutup aku nak ucapkan gud luck unt semua.. Assalamualaikum.. <3<3<3

Saturday, 10 November 2012

Gigi oh gigi.. ep2

uh..uhh..uuhhh..
riuh.riuh..riuhh.. act makngah aku yang datang dengan kawan die, datang amik sayur free kt belakang rumah ni.. act ayah n aku punye hobi yang sama. salah satunye ialah gardening.. aku suke giler tanam sayur-sayuran tapi makan sayur tu boleh lah tapi TAK SUKE sangat!! ikot mood la.. eeh jaoh lak melalut sesat ni. die tnye nape tak pegi kat rumah die semalam. so ape lag jawapan aku.. gigi ni sakit. owh cakap sal sakit gigi aku ade sedikit petua mengurangkan gigi sakit;

  • bunga cengkih: tumbuk bagi lumat then lulurkan atau sapu ke bahagian yang lebih saki. insyaAllah hilang sakit tu..*lagi senang beli je serbuk bunga cengkih lagi cepat.
  • kumur dengan air garam..*act tu unt mencuci je.
  • makan penadol je.. hehe boleh bertindak sebagai ubat tahan sakit. tapi ni fact taw
  • sapu minyak angin pada bahagian sakit tu.. tap ni bahagian luar je lah-pipi-
  • pegi je jumpe dentist.. heee act klo sakit gigi tu macam berdenyut. beliau xkan cabut. korg tahan je sambil habiskan ubat antibiotic.
tambahan je ea. nk percaye o x. terserah pada logik masing..if nak putihkan gigi.. tumbuk arang n berus dengan berus gigi erm.. sental ngan sabut kelapa pun boleh.. tapi ni siyes taw.. petua mase kecik kek kampung dlu.. amalkan je sebelum tido selame seminggu. then tengoklah hasil nye.. ting!!*soundeffectgigibersinar.. hehe selamat mencuba..

Gigi oh gigi ;(

dah seminggu aku sakit gigi.. ni semua gara-gara takot nak jumpe dentist.. tap siyes kot aku memang tak suke jumpe dentist. bagi aku lebih baik jumpe hantu dari pegi jumpe dentist*amboi cakap besar, hantu ade depan mate baru koma!! tapi siyes saaaaakittt!!!! btw semalam baru jumpe dentist n beliau cakap makan ubat antibiotik ni selame seminggu dlu baru lah datang lagi.. adussss sakit tak terperi seminggu lagi dah kat utm la doc oi.. ee sabo je ler.. nasib baik beliau doc yang cantik lagi molek. sabo da sabo.. act beliau cakap gusi aku bengkak. even bengkak sikit pun kene tunggu sampai tak bengkak langsung.. tap btol la dah memang procedure die. tapi kenape time midsem break ni jgk lah sakitnye... hurm.. *muka berkerut>,<!!. nk gi google lah petua petua supaya dapat tahan sakit sebab makan ubat pun xjalan... nak cabut blom ajal gigi ni lag.. adoyai ingatkan putus cinta je susah hati.. uhuk..;(