Wednesday, 18 December 2013

Collection of Past Year Paper Questions (PHYSICS)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. 
ni semua past year yang ade untuk sem ni. semoga kawan2 utm atau luar utm pun dapat manfaat yang sama.. good luck!!

Thermal and statistical Physics
2012/2013
2011/2012
2006

Electromagnetism
2010/2011
2009/2010
2012/2013

Advanced Electronics
test 2 2010
test 2 2009
2010/2011
2009/2010
2008/2009
2007/2008
2006/2007

Etika profesional
2012/2013
2007/2008

okeh. buat masa ni hanya ini sahaja yang aku mampu kumpulkan. kepada yang amik sbjek teknokrat sori. paper korg xdpt aku detect pun walau satu. :) zillion thanks untuk kawan2 aku yang sedekahkan  paper2 dorg ni semua. semoga ALLAH menghargai jasa baik kalian. Aminn..

Tuesday, 26 November 2013

KISAH DIA #1

Salam. sebenarnya apa yang aku ceritakan ni adalah kisah benar yang mungkin akan ditokok tambah atau dikurangkan supaya tidak mengaib kan tuan punya cerita sebenar. dan kepada orang yang aku ceritakan ni. semoga awak dan keluarga bahagia dan sihat selalu.

sekitar 7tahun yang lepas, di satu kawasan perkampungan yang kecil lagi terceruk dari moden arus teknologi yang berkuasa tinggi tapi kampung tu masih lagi tak membangun even network coverage untuk telefon pun susah nak ade . agak pelik jugak sebab sekarang bandar kampung tu sama maju dengan skudai yang tempat aku belajar ni. so eh teruskan kepada cerita awak dia ea.
nama dia ni enissa bukan nama sebenar tapi panggil je eni bukan nama sebenar jugak. pada 7 tahun lepas eni ni masih lagi sekolah rendah. dan sekarang umurnya mungkin 17 18 atau juga 19. tetapi dah ade anak kembar sekitar hampir umur awal 2tahun. rezeki die kahwin awal. even dia dah kahwin awal banyak sangat dugaan yang dia tempuhi.

okeh. ni opening untuk KISAH DIA ni.. erm. kepada awak eni. saya mintak kebenaran untuk tulis kisah hidup awak yang sebelum2 awak kahwin boleh x?? plus saya dah xkenal dah orang2 kampung yang awak dulu tu.. sebab hidup saya berpindah randah so xdek lah nak bergossip je kat kg tu.. hehe

Monday, 25 November 2013

assignment 4 advanced electronics

 salam.,. arghh stress nya 3 hari dah buat tapi macam tu lah.. calculation yg basic je dpt.. explaination unt qn 1. b c dapat la kot. a tu xphm.. ade yang buat tapi macam diorang state ideal op.amp characteristic.. macam tu ke??? and yang 2.c tu kena lukis circuit.. sape tahu?.. tolong heee btw gmba2 ni macam xdpt membantu je... nak kena buat cepat sbb nak balik rabu ni.. sape2 yg bermurah hati nak aja.. amat2lah dipersilakan. atau nak discuss same2 ke.. hee peace

new discussion:
untuk yang 2(c) soalan erm.. macam mne ni. gain yang die bg 2 2 -ve. means ade phase shift 180 degree antra input signal dgn output signal (opposite o inverted). rsenye still lagi dalam inverting amplifier. tapi ntah la. sebab kan klo non-inverting amp gain die +ve. 





p/s: nina. yang 2(c) tu da xhbes buat.. tapi kan kite boleh pilih R1 ang Vin pastu Rf and Vout boleh dpt dr calculation kan/... 






Saturday, 23 November 2013

parodi macam cantik je macam comel je

Assalamualaikum,..
tak nak cakap banyak. tapi nak pesan lah dekat anak2 sedara cousin2 atau saudara terdekat. kalau nak post parodi kat utube pikir la banyak kali. jangan nak malukan makcik kamu mni haaaa. pape pun layan dulu lagu nasyid yang Oh! Media upload neh.. besttt..

ermm.. unt komen yang some of dr korg yang cakap lagi better cakap "macam cantik je macam comel je" kepada word yg lagi elok seperti memang ciptaan Allah mmg dah cantik lagi sempurna. dinasihatkan supaya think positive. hamba Allah yang cipta lagu ni buat lagu hasil kreatif idea dr video tu. so jangan lah nak kondem sgt. plus instead of pikir2 negatif.. cubalah hayati sepenuhnya.. dan amik yang positive.. lagi better kan :).. last word dr saya.. sememangya segala pujian itu milik mutlak Allah SWT, SUBHANALLAH..

Sunday, 3 November 2013

Roost Juice Bar Johor Bahru

Assalamulaikum..

kalini nak update pasal makanan dan minuman yang ade dekat roost juice bar ni. mula-mula mase on da way nak pegi sana teramatlah giler jam. kiteorg stuck dengan jam almost 2 hours kot. mmg la sekejap tapi nanti nak balik utm lambat. so sampai dekat sana around 11. 1st reaction bile masuk je terdetik macam rumah lame mkcik ak dekat p.mas repek. tersangat lah antik retro. memang pilihan dan citarasa aku. untuk lepak2 dan bergambar amat sesuai skali. bonus aritu kiteorang pergi masa deepavali. ohsem lah dapat tengok bunga api skali. air die best makanan pun sedap. xmention specific menu sebab semua sedap. tapi xbyk sangat la choice, ade ayam dan itik je klo xsilap la.. pasta n nasi ayam pun ada. ni gamba yang sempat di snap sebelum bateri habis:




okee gamba ini agak full screen

gambar ni plak amik mase ak xseda sbb tgh syok kt org sbelah kiki






okeh. tu je gamba yang aku boleh upload. mase balik utm. pakguard plek la lewat malam jumaat kiteorg baru nak balik utm. xsempat die nak bagi lecture. salah sorang kawan ak, meen cakp kiteorg g tgk bunga api. then pakguard balas sambil gelak sebab pikir kiteorg g sambut deepavali.. hehee

pandangan VS doa

Assalamuaalaikum.dah lame xupdate blog. kdg2 xdek idea nak update dan kdg2 bile ade idea malas la pulak nak update. tapi kalini tiba2 je terlintas nak update something. act nak post je dekat facebook. tapi macam panjang la pulak.

kalini pasal pandangan VS kata-kata (doa)

bile tengok org sexi. kdg2 hati akn terdetik ee sexinye mesti prangai pun zero
bile tengok org buat salah. kdg2 hati terdetik teroknye prangai.
bile tengok org buat itu ini yang negative kdg2 terdetik macam2 yg negative di hati.

dan apa salah kalau ubahkan detik negative tu kepada doa. atleast ade jugak perubahan dr hati. bukannye doa yg negative yang akan buatkan seseorg tu lagi trok.
kata2 walaupun dari hati.. itu adalah doa.

Akhir kata, semoga ak pun dapat buat benda yang sama.. amiinn..

Thursday, 11 July 2013

Marhaban ya ramadhan..

Salam dan Assalamualaikum..
marhaban ya ramadhan. harini dah masuk hari ke dua ramadhan. tak terlambat lagi untuk aku update post puasa kan. untuk hari pertama sampai ke 5 aku berpuasa kat kl. ahad nanti baru aku balek p.mas.. berpuasa dengan abah plak.

tentang puasa di pula kita diwajibkan berpuasa pada bulan ramadhan dan semua umat islam tahu akan kewajipannye. dalam surah Al-Baqarah ayat 183-185 ada menerangkan tentang wajibnya ibadah puasa ini.. dan peringatan juga akan kewajipan kita supaya sentiasa ganti puasa sebelum puasa seterusnya menjelma.

semasa bulan puasa ni aku mengambil kesempatan untuk memohon maaf segala salah dan silap sama ade yang nyata atau tidak. sekian.. selamat beramal

Friday, 5 July 2013

senarai tampal (display list)

Alhamdulillah.. bersyukur kehadrat ilahi. disaat kawan2 dari u lain tengah berhempas pulas menduduki exam. aku sedap2 bercuti kat rumah(dah sebulan).  seminggu yang lepas dapat tengok result yang xrasmi.. syukur alhamdulillah walaupun xcemerlang tapi lepas 3 la jgk(ok la kot bg org yg kuat ponteng cam aku)tapi next sem nak insaf,amin. ni menunjukkan Allah nak bagi peringatan agar aku tak malas lagi. aku tak nak tergolong dalam golongan istidraj iaitu golongan yang Allah tetap dan terus memberi kurniaanNYA tanpa nikmat. tu maksudnya Allah dah jaoh dan tak sayangkan kita sebab tu Allah teruskan memberikan kurniaanNYA tanpa sebarang peringatan seterusnya kita akan terus alpa tanpa rasa takut. Nauzubillah.. erm.. berbalik kepada result exam. aku berazam nak naikkan pointer. (hee tiap2 sem macam ni)*adda-adda. akhir kata majulah pointer untuk resume lstihsn industri.. hukhuk.. fighting!!

Monday, 8 April 2013

thanks to Allah..

dalam merenung..
dan bila dia menangis,
dan bila dia tersenyum,
memikirkan masa hadapan..

dalam termenung..
dan bila aku tersenyum,
sekadar gambar hiasan 
dan bila aku menangis,
merenung masa silam..

rindu yang tak terungkap
rindu yang tak terbalas
dan..
adakah rindu ini dijawab...

hanya untukmu
melahirkan aku
pinjaman ALLAH tak ternilai..


AL-FATIHAH...

Friday, 22 March 2013

aku dalam DILEMA..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
susah hati betol bila penyakit kekonfiusan a.k.a dilema melanda diri. tak kena dengan time pulak tu kan. adoyai.-,- (esok ade KPP @ kursus pendidikan memandu --> bapak gua paksa daa) sekarang jarum jam sudah pukul 1.32 a.m. arghhh kenapelah aku terjaga dan bersemangat nak study time ni.. esok KPP lagi.. actually aku tengah bersemangat nak habeskan tutorial 1 thermodynamics err kawan2 aku dah start tuto 3 daa tapi aku baru bersemangat nak buat tuto 1.. weee . seteret(straight) kepada masalah aku tengah dilema same ade nak buat report atau tuto.. rasa macam nak buat dua-dua tak nak tido.. tapi... hurm :(... 

KRONOLOGI GAMBAR DILEMMA:-
ni la tuto thermo..


ni pulak result/data untuk report

gambar sebelah report takde kena mengena dengan entry

tajuk report bila di CLOSE-UP

takde kena mengena 1

tuto tuto tuto!!

takde kena mengena 2
sekian sahaja dilema kali ini.. 
*dilema yang poyo sgt!! haha 1st time rajin untuk sem ni.. hukhuk
p/s: ni lah jadinya kalau orang jarang rajin jadik serta buat-buat rajin :)

Saturday, 16 March 2013

projek cuti sem vs Nor Ashikin

salam..
kin post kali ni unt awk taw.. 
ni unt sy-->
list to do:
tgh berangan tgk sunset hee
  • sediakan makanan (mayb ayam o pape je yg boleh dibakar n meehun grng)
  • carik date yg sesuai
  • snap pic
  • sediakan unggun api he he (open burning)
  • aktiviti dating he he;)
nor ashikin  -->
list to do:
  • crik tmpt dating (rse yg P.G tu dah deal)
  • minimun yg berais
  • transport
  • klo boleh tikar/map hee
  • model unt bgambar
err yang laen2 list akan di update lagi... 



seharian bersama 2sscf/2 ep1

Assalamuailaikum dan salam..
even dah lame xupdate blog ni.. harini tanpa berlengah lagi juz nak upload gambar je.. menunjukkan sy xnak bpisah smlm!!!utm--> waterfallulutiram-->stulang(sate)-->karok(pkbox-4mic)-->utm we are awesome ;)!!





gambar2 laen akan di upload.. tunggu ditapis dlu :)